Etiketler

20 Haziran 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

İşte size yaz aylarının muhteşem lezzetlerinden biriyle buluşturuyorum , tarifime bu zor sandığınız ama eliniz alıştığında ne kadarda pratik olduğunu göreceğiniz lezzete bir bakalım.
zeytinyağlı yaprak sarması kimilerimiz için eziyettir sarması pişirmesi, saatlerce sarıp çerez gibi bir anda tüketi veririz. Ev kadınlarının gün diye tabir ettikleri toplantılarında masanın baş köşesinde yerini alır. Hele özel günlerde vazgeçilmezdir. Bayramlarda düğün evlerinde büyük yemek kazanlarında yapılıp pişirilir. Konu komşu yardıma gelir :)  bir tabak sarma ve bir tabak baklava ile masaları süsler bu lezzet.Gelin bakalım bu zor sandığınız çerezlik sarma nasıl oluşuyormuş.....




Malzemeler;
3 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
500 gr salamura asma yaprağı
1 yemek kaşığı kuru nane
10 yaprak taze nane (kıyılmış)
Yarım limon suyu
5 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Arzunuza göre kuş üzümü ilave edebilirsiniz (2 yemek kaşığı)


Yapılışı;
Zeytinyağını tencerinize alıp yemeklik doğradığınız soğanı 1-2 dakika kadar kavurun. Üzerine çam fıstığını ilave edip pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.
Diğer taraftan pirinçleri 1-2 su süzgeçte yıkayıp pembeleşen soğan ve fıstıkların içine ilave edip 1 2 dakika kadar kavurun.
Kavurmuş olduğunuz pirinçlerin üzerine yukarıda yazılı iç malzemeleri ilave edelim;
Nane,şeker,tarçın,karabiber, kullanacaksanız kuş üzümü bütün malzemeyi ilave ettikten sonra yarım su bardağı sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin ve daha sonrasında soğuması için bekleyin.
İç malzemeniz soğumada iken yapraklarınızı sıcak suda 4-5 dakika kadar (sertliğine göre ) suda beklettikten sonra soğuk su ile yıkayın. Yapraklarınızın büyüklüğüne göre iç malzemenizi içine koyarak sarın.
Tencerenin en alt kısmına asma yaprağı ve maydanoz serin ve sardığınız dolmaları sıralı bir şekilde boşluk bırakmadan yerleştirin. Üzerine zeytinyağını yarım limonu ve bir tutam tuz ve üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip üzerine porselen bir tabak koyduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
Soğuyan sarmalarınızın üzerine limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyip servis tabağına alın …
Afiyet olsun

4 yorum:

Ozgen dedi ki...

Cok guzel eline saglik.

Aygül'ün Dünyası dedi ki...

Çok teşekkür ederim. :=)

Özge'nin Oltası dedi ki...

Valla daha önce deneme cesaretini gösteremedim ama senin tarifi okuyunca bir ara denemeliyim dedim. Eline sağlık canım benim.

Aygül'ün Dünyası dedi ki...

Evet özgecim bir cesaret :) dene mutlaka senin elinden ne kurtuluyorkiii. Maşallah her şeyi zevkle yapıyorsunnnn....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...